Mit tegyünk, ha a gyerekek medencéje körül darazsak jelennek meg? - Rovarmentes - Rovarirtás Budapest
Menu

Mit tegyünk, ha a gyerekek medencéje körül darazsak jelennek meg?

Itt a jó idő, a nyár, a szünidő és a meleg. Ilyenkor nagyon jól esik hűsölni a vízben. Nem kell azonban feltétlenül elutazni ahhoz, hogy egy vízparti nyaralásban legyen részünk, megteremthetjük ezt magunknak és családunknak otthoni környezetben is.

Ehhez elegendő egy medence a kertben, vagy akár egy nagyobb műanyag homokozó az erkélyen, amibe vizet tudunk tenni. A kisebb gyerekek itt is nagyon jól érzik magukat, tudnak pancsolni, és ez a fontos.

Igen ám, de mit tehetünk, ha a gyerekek medencéje körül darazsak jelennek meg?

Darazsak

Sajnos a kertbe, vagy az erkélyre kitett medencében lévő víz vonzani fogja a darazsakat, mivel azt jó itatóhelynek tekintik, ezért az felkelti érdeklődésüket. Ahol egy darázs megjelenik, hamarosan követni fogja a többi is, egyre több és több jön.

Megjelenésük ijesztő lehet a kicsik számára, és megkeserítheti a pihenést, az önfeledt lubickolást. Mi pedig azért ijedünk meg a darazsaktól, mert tudjuk, hogy milyen kockázata van egy darázscsípésnek még akkor is, ha az, akit megcsíp, nem allergiás rá.

A darazsak számára nemcsak a víz jelenti a vonzerőt, hanem az ételek is. Ilyenkor természetes, hogy kiteszünk pár falatot, gyümölcsöt, italt, hogy onnan csipegethessenek a kicsik, ha megéheztek, megszomjaztak. Jól esik a nagy melegben pár szelet dinnye, egy kis cseresznye, meggy, barack, esetleg fagylalt, sütemény. Ezek az ételek is sajnos odavonzzák a darazsakat.

Védekezés

A legfontosabb, hogy ételt, italt – főleg cukrozottat – ne tegyünk a medence közelébe, mert ezzel csak még jobban odacsalogatjuk a rovarokat.

Ha már tavasszal felszereltünk egy két hamis darázsfészket, az csak azt akadályozza meg, hogy a darazsak fészket építsenek a környékünkön. Azt viszont nem, hogy ne repüljenek arra. Nekünk pedig ezt kéne elérni, ezért készíthetünk házilag darázscsapdákat is, amit több helyre kihelyezhetünk.

Kapcsolódó: Miért veszélyes, ha házilag próbálunk darazsat irtani?

Jó megoldás az is, ha tavasszal olyan növényeket ültetünk a medence köré, illetve teszünk cserpébe az erkélyen, vagy az ablakpárkányba, aminek az illata riasztóan hat a darazsakra, ilyen lehet például a borsmenta, macskamenta, muskátli, citrommuskátli.

Nem véletlen, hogy sokan kedvelik a muskátlit, ami nemcsak szép, látványos virág, de elriasztja a vérszívókat és a darazsakat is. A levendulával azonban nagyon vigyázzunk, mert az kifejezetten odacsalogatja a méhecskéket.

Ha már megtörtént a baj

Van úgy, hogy az óvintézkedések nem működnek. Előfordulhat, hogy minden elővigyázatosságunk ellenére is megjelennek a darazsak. Ebben az esetben bármekkora is a tiltakozás, be kell vinnünk a gyerekeket a lakásba, valami védett helyre, mielőtt csípés éri őket.

A gyerekek ugyanis még jobban hajlamosak a csapkodásra, mint a felnőttek, ha valami zavarja őket. A darazsakat viszont pont ez ingereli majd a támadásra. Az is lehet, hogy kíváncsiságból megfogják őket, és máris kész a probléma.

Ha megcsípte őket a darázs, borogassuk be a szúrás helyét. Maradjunk velük a hűvösben, és ha bármi gyanús tünetet észlelünk, például nehéz légzés, fejfájás, aluszékonyság, azonnal keressük fel a sürgősségit, vagy hívjunk mentőt. Akkor is ezt kell tennünk, ha a gyereket a nyakán, fején, arcán érte a szúrás.

Ha azt tapasztaljuk, hogy darázsfészek van a környéken, akkor azt ne próbáljuk meg házilagosan kiirtani, hanem forduljunk szakértőhöz! A darázsirtás nem játék, ha nem megfelelően végezzük, akkor olyan súlyos allergiás reakciót is kaphatunk a csípésektől, melyek életveszélyt okozhatnak!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hívás