10 kérdés és válasz az ágyi poloskáról - Rovarmentes - Rovarirtás Budapest
Menu

10 kérdés és válasz az ágyi poloskáról

Sajnos bármikor és bárki otthonában megjelenhetnek az ágyi poloskák. Ha szeretnénk megszabadulni ezektől a kártékony élősködőktől, akkor ne habozzunk, kérjük szakember segítségét.

Könnyen előfordulhat, hogy ha mi kezdjük el az ágyi poloska irtás folyamatát, akkor még jobban szétszórjuk őket, és így még több gondot fogunk okozni magunknak.

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mit is kéne tenniük. Segítségül álljon itt tíz kérdés.

1. Ki kell kidobni az ágyat és a bútorokat, ha ágyi poloskát találok?

Vannak, akik úgy vélik, hogy könnyen megszabadulhatnak a nem kívánatos ágyi poloskától, ha kidobják az ágyukat, szekrényüket, egyéb bútorokat. Sajnos ezzel nem segítenek a dolgon, ezzel a módszerrel nem lehet tőlük megszabadulni.

Az ágyi poloska nemcsak a bútorok réseibe fészkeli be magát, hanem bármilyen apró repedésbe, akár még a konnektorba is. Azzal, hogy kidobjuk a bútort, lehet, hogy még jobban elterjesztjük a lakásban.

2. Hova bújhatnak el az ágyi poloskák?

Az ágyi poloskának fontos, hogy az ember közelében lehessen, de mégis védett helyen. Legszívesebben az ágyunkon és annak környékén üti fel tanyáját. Valamilyen résbe, zugba, illesztések közé bújik.

Előfordulhat az elszakadt kárpit, matracok varrása mentén, hátizsák, táska varrása mellett, esetleg az ágynemű tartó illesztéseinél, éjjeliszekrényünk alján, ágynemű tartó vagy bútor hátára ragasztott papír alatt is.

3. Hogyan ismerem fel az ágyi poloskát?

Az is lehet, hogy magát az ágyi poloskát nem találjuk meg, de az ürülékét, esetleg a lerakott petéit igen. Az ürüléke apró fekete pöttyök halmaza például a fa és a kárpit találkozásánál, illetve a peték 1 mm hosszúak, 0.5 mm szélesek, fehér színűek.

4. Mit tegyünk, ha megcsípett az ágyi poloska?

Mindenképp próbáljuk hűteni a viszkető területet, csepegtethetünk rá levendula olajat is, aminek gyulladáscsökkentő hatása van.

Általában a gyógyszertárban kapható, viszketés elleni krémek jók rá, külön speciális krém nincs erre. Érdemes kipróbálni, hogy nekünk mi válik be. Ha bármilyen probléma adódna a csípés után, forduljunk orvoshoz!

5. Hogyan kerül az ágyi poloska az otthonunkba?

Kétféle módon juthat be hozzánk, aktív vagy passzív módon. Vagy a szomszédos lakásból jön át az illesztések, csövek, vezetékek mentén, vagy mi magunk, esetleg vendégeink hozzák magukkal tudtukon kívül.

6. Házilag hogyan irthatjuk ki az ágyi poloskát?

Leginkább sehogy, bízzuk szakemberre. A szakavatott irtási folyamat is több alkalomból áll, hiszen a kezelés mindig az éppen kikelt egyedeket pusztítja el, így a következő generációt megint irtani kell.

7. Veszélyes a gyerekekre az ágyi poloska?

Nem maga a csípés a veszélyes, hanem az, ha kivakarják, és a seb elfertőződik. Hűtéssel, viszketés elleni krémmel és körömvágással próbáljuk meg megelőzni ezt a problémát.

8. Milyen betegségeket terjeszt az ágyi poloska?

Ebből a szempontból teljesen veszélytelen, nem terjeszt betegséget. Pszichésen lehet zavaró a tudat, hogy ágyi poloskával osztjuk meg otthonukat.

A háziállatok sem betegednek meg a rovartól, hanem őket is folyamatosan zavarja, ha éppen nincs a közelben ember a vérszíváshoz.

9. A kutya kiszagolja az ágyi poloskát?

Igen, vannak rovarok megtalálására kiképzett kutyák. Nálunk sajnos nincsenek, de Amerikában kezd elterjedni, hogy kutyával szagoltatják ki a rovarokat.

Előnyük, hogy a petéket is képesek felkutatni. Ma még nem tudni, elterjed-e ez a módszer a hazánkban.

10. Megelőzhető-e, hogy bekerüljön a poloska az otthonunkba?

Nem feltétlenül tudjuk megelőzni, de néhány óvintézkedést érdemes betartani. Ne vigyünk be a lakásba lomtalanításból semmilyen tárgyat. Ha szállodában alszunk, lefekvés előtt vizsgáljuk át az ágyat, a matracot.

Ha mégis gyanakodnánk jelenlétükre, azonnal forduljunk szakemberhez. Az ágyi poloska-fertőzés könnyen eszkalálódhat, és minél több állat rejtőzködik az otthonunkban, annál nehezebb lesz elpusztítani őket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hívás