Viszket az ágyi poloska csípése? - Rovarmentes - Rovarirtás Budapest
Menu

Viszket az ágyi poloska csípése?

Az ágyi poloskák nagyon kellemetlen élősködők, sok bosszúságot tudnak okozni, ha betelepednek otthonunkba. Hiába tiszta és rendezett a lakásunk, az ágyi poloskák jelenléte és felbukkanása nem ettől függ.

Általában először sohasem magát a rovart találjuk meg, hanem a csípésével találkozunk.

Sajnos az év bármely szakában megcsíphetnek minket, mert a tél beálltával sem pusztulnak ki, velünk együtt élnek a fűtött lakásban, általában a hálószobánkban, az alvóhelyünk közelében, ezért nincsenek kitéve az időjárás viszontagságainak. Az ágyi poloska irtás emiatt is nehézkes feladat, és érdemes vele megbízni egy szakembert!

A csípés felismerése

Elég nehéz az ágyi poloska csípésének azonosítása, mert az egyes rovarok nyomát nem egyszerű felismerni, elkülöníteni egymástól. Hasonlít például a szúnyog csípésére is.

A poloska csípése általában apró, kiemelkedő kerek foltként jelentkezik. Könnyen összetéveszthető a csalánkiütéssel is. Erősen megduzzad és viszket.

Érdekessége, hogy nem azonnal látható. Általában napok telnek el a csípés és a bőrpír megjelenése között. Néha egy hét is elmúlhat, mire észre vesszük, hogy megcsípett minket.

Vannak, akiknél a vérszívás erős allergiás reakciót vált ki, és felhólyagosodik a helye. Ha a hólyagok begyógyulnak, és leesik a var, előfordulhat, hogy utána a bőr heges marad.

A poloska sohasem csak egyszer csíp, hanem egy kisebb területen, többször. Emiatt is összekeverhető egy allergiás kiütéssel.

Elfertőződés

Mivel az ágyi poloska csípése nagyon erős viszketéssel jár, hajlamosak vagyunk azt elvakarni, különösen a gyerekek. A vakarózás azzal a veszéllyel jár, hogy a csípés helye elfertőződik, begennyesedik. A gyerekek bőre sokkal érzékenyebb, emiatt probléma esetén mindenképp mutassuk meg az érintett testrészt az orvosnak.

Sokszor a felnőttek is olyan nagyon képesek elvakarni a csípést a rendszeresen vissza-visszatérő viszkető érzés miatt, hogy vérző seb alakulhat ki. Emiatt az arra érzékenyeknek fájhat a fejük, hányingerük is jelentkezhet, és a nyirokcsomóik megduzzadnak.

Amikor az ágyi poloska csíp, akkor maga a folyamat nem fájdalmas, nem fogunk rá felébredni, mert a nyálának fájdalomcsillapító hatása is van. A szúrással a nyála a szervezetünkbe kerül, ami bőrirritációt, irritációt okoz a későbbiekben.

Az emberek immunrendszere erre változó formában reagál. Egyesek észre sem veszik, a későbbiekben sem lesz tünetük, mások viszont hevesebben reagálhatnak, vannak, akiket kórházban kell ápolni emiatt, mert olyan allergiás reakciókat vált ki belőlük a vérszívó nyoma.

A viszketés gyakran hullámokban jelentkezik. Van, hogy úgy tűnik, már vége, de aztán hirtelen újra belobban az érzés. Ennek az is lehet az oka, hogy akkor nem érzékeny a csípés helye, ha nyugalomban van, semmi nem ér hozzá. De sokszor elegendő, hogy picit megdörzsöli a ruhánk, és ettől újra beindul a kellemetlen folyamat.

Ha nem vagyunk allergiások az ágyi poloska csípésére, akkor 2-3 nap alatt a bőrpír és a duzzanat fokozatosan csökken, majd teljesen elmúlik. Rosszabb esetben tovább is tarthat.

Érdemes a csípés helyét nedves vattával letörölni, majd fertőtleníteni alkohollal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hívás