Miért veszélyes, ha házilag próbálunk darazsat irtani? - Rovarmentes - Rovarirtás Budapest
Menu

Miért veszélyes, ha házilag próbálunk darazsat irtani?

A nyár közeledtével egyre több darázzsal találkozunk akár közvetlen környezetünkben is. Egy-két állat felbukkanása nem okoz riadalmat, de ha azt vesszük észre, hogy egyre több darázs húz el mellettünk hangos zúgással, akkor kezdjünk el gyanakodni, hogy valahol egy fészek épül a közelünkben.

Házilagos módszerek

Ilyenkor sokan házilag próbálnak meg tenni valamit. Úgy gondolják, hogy elegendő megvásárolniuk valamilyen darázsirtó sprayt, amivel befújják a fészket, és azzal kész. Vagy tűz és füst segítségével próbálkoznak. Esetleg a vonulási útjukba helyezett ventilátorral szeretnék eltéríteni őket. Ezek általában nem sok jóval kecsegtetnek. Lehetséges, hogy egy-két tucat darázs elpusztul, de több ezer garantáltan megmarad, akik majd felbőszülten védik a fészket és a királynőt.

A darazsak és a fészek elpusztítása akkor lehet hatékony, ha maga a királynő is elpusztul. Amennyiben túléli, nyomban nekifog az újjáépítésnek.

Veszélyek

A darázsirtás folyamatát mindenképp bízzuk szakemberre, mert a nem szakszerű irtásnak súlyos következményei lehetnek. Egy felbolydult darázsraj könnyen ellenséges lehet. Megfelelő védőfelszerelés nélkül akár életveszélyessé is válhat a dolog.

Gyakran építik a darazsak fészküket a padlásra. Mivel itt szinte korlátlan hely áll rendelkezésükre, óriási méretű kaptár építésére is képesek, ahol aztán akár több tízezer darázs is élhet. Ezek az állatok olyan otthont is létrehozhatnak, melyen belül még egy fészek található. Az is előfordul, hogy olyan belső helyeket is kihasználnak az építés során, ami kívülről nem látszik. Ezért azt gondolhatjuk, hogy egy kisebb fészekkel van dolgunk, elkezdjük a házilagos irtást, majd hirtelen több ezer felmérgesedett darázs zúdul ránk.

A szakemberek az irtás előtt endoszkóp, sztetoszkóp használatával pontosan meghatározzák, hogy milyen a fészek elhelyezkedése, mekkora a nagysága a nem látható helyeken, és ezen adatok figyelembe vételével állnak neki az irtásnak.

Mit tegyünk?

Ha már közvetlen közelünkben megjelentek a darazsak, és ezzel minket veszélyeztetnek, akkor nem tehetünk mást, mint azt, hogy valamilyen módon – lehetőleg szakember segítségével – megszabadulunk tőlük.

Az is sokat segíthet, ha a következő szezon előtt arra törekszünk, hogy elkerüljenek minket a darazsak. Hamis fészkek kihelyezésével azt a látszatot kelthetjük, hogy egy másik kolónia már felfedezte magának ezt a helyet. Ilyenkor a királynő máshol fog neki a fészeképítésnek.

Azért sem érdemes házi darázsirtásba fognunk, mert ezek az állatok alapvetően nagyon hasznosak, bizonyos fajták irtása hatóságilag is tilos. Ha szakemberhez fordulunk, akkor még az is előfordulhat, hogy nem kell elpusztítani őket, elegendő, ha befogják és olyan területre költöztetik, ahol nem veszélyeztetik az embereket.

A katasztrófavédelem ajánlása szerint is jobb, ha nem fogunk bele a házilagos darázsirtásba, nehogy tragédia legyen belőle a végén.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hívás