Honnan kerülnek az ágyi poloskák az otthonokba? - Rovarmentes - Rovarirtás Budapest
Menu

Honnan kerülnek az ágyi poloskák az otthonokba?

Az ágyi poloska egy barna, ovális alakú élősködő, ami kizárólag vérrel táplálkozik. Kifejlett állapotában 5-8 mm hosszú. Ahogy a neve is jelzi, általában az ágynál bújik meg, de bútorokon, kis résekben és tárgyakban is meg tudja húzni magát.

Milyen úton jut az ágyi poloska a lakásokba?

Az csak egy szociális stigma, hogy ez a kártevő koszos környezetben jelenik meg. Több módon is bekerülhet a tiszta és rendezett otthonokba is.

Mikor használt bútort vagy egyéb tárgyat veszünk, ajánlott ellenőrizni, hogy nem rejtőzik-e benne. Ha matracot vásárolunk, mindenképpen alaposan nézzük meg a varratok mentén. Apró, lapos felépítése miatt egy kis rés is elég ennek a rovarnak, hogy bárhol megtelepedjen.

Az ágyi poloska kedvelt búvóhelyei közé tartoznak a kartondobozok is, így a költözéseknél is át tud egyik otthonból a másikra vándorolni. Táskákban és bőröndökben is hazaviszik a gyanútlan utazók.

Az ágyi poloska kifejezetten fürge, emiatt nagy távolságot is meg tud tenni rövid idő alatt. Egyik lakásról a másikra terjedhet saját lábán is. A kollégiumokban, panelházakban és hotelekben hatalmas gondot okoz emiatt.

Mivel jól tűri az éhezést, a teljesen kifejlett példány hónapokig képes élelem nélkül élni. Ez meglehetősen megnehezíti a kiirtását és emiatt üres lakásokban is eléldegél. Mielőtt új lakásba költöznénk, járjuk be minden szegletét. Egy zseblámpával könnyebben be tudunk a padló mélyedéseibe nézni. Ha van tapéta, az összetételeinél érdemes figyelni arra, hogy ne legyen rovarfertőzés.

Ha megtaláljuk a nyomait, az ágyi poloska irtás megkezdése minél hamarabb meg kell, hogy történjen.

Miért fontos elkerülni az ágyi poloska elszaporodását?

Ez a rovar az emberek vérével táplálkozik. Nyálával egy enyhe érzéstelenítő anyagot juttat a szervezetbe. Ez az oka annak, hogy csak reggelre látszanak azok a viszkető és égő foltok, amelyeknek 1 hétbe is beletelik elmúlni. Ettől az érzéstől az elalvás és koncentráció is nehezebb.

Vannak, akik allergiásak az ágyi poloska csípésére. Olyan is akad, akinek egy ilyen környezettől szorongásos betegsége alakul ki, mert annyira tartani fog az újabb csípésektől.

Bár nem tesz szó szerint kárt a lakásban, mint a termeszek vagy egerek, a poloska a matracokat minőségileg rongálja, ha nagyon elhatalmasodik a probléma. A fertőzött bútorokat viszont a tovább fertőződés elkerülése miatt kidobni sem ajánlott.

Ne késlekedjünk segítséget kérni, mert kevesebb, mint egy hónap alatt kikelnek a lerakott ágyi poloska peték és utána 7 hét alatt ivaréretté válnak. Az is nehezebbé teszi a helyzetet, hogy a peték alig láthatók milliméteres méretük és áttetsző jellegük miatt. Ebből adódóan a kifejlett példányok felkutatásával nem valószínű, hogy megszűnnek a nehézségek.

Hogyan ellenőrizzük az ágyunkat?

Ne pakoljuk szét az ágy részeit más szobákba, hogy egy esetleges fertőzést ne terjesszünk át máshová. Óvatos mozdulatokkal nézzük végig először a takarót, a huzatot és a párnákat.

Az ágyi poloska egyik kedvenc helye a matracok pereménél és varrásánál lévő apró mélyedés és a matrac csücske. Ezért ezeket minden oldalon vizsgáljuk meg. Ha a matracunkon van címke, vegyük szemügyre, hogy nincs-e alatta rovar. Az ágykeret és ágybetét szintén rejtekhelyek lehetnek, így ezeket is ellenőrizzük.

A házi ágyi poloskairtástól többé-kevésbé csak átmeneti megoldást remélhetünk. Ahhoz, hogy teljesen meg tudjunk szabadulni ettől a kellemetlenségtől, erősen ajánlott szakemberhez fordulni. Ha mégis házi módszerekkel próbálkoznánk, ne felejtsük el, hogy a matracot csak erre a célra használatos anyaggal szabad fertőtleníteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hívás