Hogyan kezelhetők az ágyi poloska csípései? - Rovarmentes - Rovarirtás Budapest
Menu

Hogyan kezelhetők az ágyi poloska csípései?

Az ágyi poloska legtöbbször használt bútorról vagy matracról szokott bejutni a lakásba. Utazás során is össze lehet szedni ruhán, ezért tanácsos egyből kimosni a holminkat hazaérkezés után. Jobb, ha a bőröndöt vagy táskát is alaposan átnézzük mielőtt letennénk a szobában.

Először állapítsuk meg, hogy ágyi poloska csípéséről van-e szó, mert ez nem feltétlenül egyértelmű. Ha nem vagyunk biztosak piros foltjaink eredetében és nem látunk javulást, forduljunk orvoshoz, mert hasonló tüneteket más is okozhat.

Miről ismerhetjük fel az ágyi poloska csípését?

Az ágyi poloska éjszaka aktív, de a vérszívását csak később lehet észrevenni, mert nem kezd el a bőr azonnal kipirosodni és égni.

Olyan testrészeken csíp, ahol nincs sok szőr, mert a szőrtől nem tud a bőrfelülethez jutni. Jellemzően az arc, a kéz, a karok, a nyak, a fülek mögötti rész, a boka környéke érintettek, de a háton is megjelenhet ez a kellemetlenség.

Ha rendszerességet fedezünk fel és mindig éjjel következik be a csípés, feltételezhetjük, hogy ágyi poloskával van dolgunk. Általában egy-egy gócban, cikk-cakkban vagy vonalban jelennek meg a pöttyök. Vannak nagyon súlyosan érintettek, míg az immunis embereknél a csípés nem vált ki észrevehető hatást.

Mivel kezeljük a csípéseket?

Az ágyi poloska csípéseit több okból is komolyan kell venni. A csípés asztmát is kiválthat a hisztamintartalma miatt. A gyakori vérveszteség pedig anémiát is okozhat.

Ha nagyon sok a csípésünk, hólyagosodást vagy allergiás reakciót tapasztalunk, rögtön forduljunk orvoshoz, hogy személyre szabott antihisztaminos vagy kortikoszteroidos kezelést kaphassunk.

Elfertőződés esetén mindenképpen kérjük ki bőrgyógyász szakorvos véleményét, mert antibiotikumra is szükség lehet. A nem megfelelően kezelt fertőzés hosszan fennálló tünetekhez és hegesedéshez is vezethet. Emiatt külön hívjuk fel a gyerekek figyelmét arra, hogy az érintett területet nem szabad vakarni akkor sem, ha ezt nehéz megállni. Tehetünk jeges borogatást a bőrükre.

Sajnos azzal számolni kell, hogy 1-2 hétig is eltarthat a kellemetlen, égő érzés, de mérsékelhetjük különféle módszerekkel.

Ha egy kis szódabikarbónát vízzel összekeverünk, helyezzük a masszát a bőrre. Hagyjuk megszáradni, majd mossuk le langyos vízzel, hogy a viszketést enyhítsük.

Az aloe vera gyulladáscsökkentő hatásával csillapítja az égő érzést. A kamillás borogatás bőrnyugtatóként szintén használható. A citromlé antibakteriális hatása által tud segíteni az elfertőződés elkerülésében.

Az arcbőr érzékenyebb, így óvatosabban kell vele bánni. Ha pedig nagyobb bőrfelületen vannak piros foltjaink, langyos, mentaolajos fürdővíz is enyhítheti a tüneteket.

A házi kedvenceket is érintheti az ágyi poloska csípése. A bolhára és kullancsra használatos szerek nem ölik meg az ágy poloskát, így a háziállataink vérét is szívhatja. Ebben az esetben vegyünk megfelelő terméket, mossuk ki a takaróikat és porszívózzuk ki az alvóhelyüket. Legalább 50 fokon kell ahhoz mosni, hogy elpusztuljanak az élősködők.

Ezt a harcot nehéz megnyerni szakember bevonása nélkül, mert egy nagyon gyorsan szaporodó kártevőről van szó. Emiatt a csípések újra és újra elő fognak fordulni. Az ágynemű gyakori cseréje és az ágy körüli porszívózás sem tud végleges megoldást nyújtani.

Az ágyi poloska irtás Budapest területén is elérhető, és nem szabad szégyenkeznünk a bogarak feltűnése miatt. Egy igazi szakember tudja, hogy nem a tisztaság hiánya miatt jelennek meg a poloskák, hanem nagyon könnyű behurcolni őket.

Sajnos a szobából való átköltözés sem tud segíteni, mert az ágyi poloska gyorsan át tud más helyiségekre terjedni. Minél előbb kérjük ki egy olyan szakember véleményét, aki meg tudja állapítani a fertőzés mértékét és a megfelelő kezelési módokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hívás