Mekkorák az ágyi poloskák? - Rovarmentes - Rovarirtás Budapest
Menu

Mekkorák az ágyi poloskák?

Ha egyik reggel arra ébredünk, hogy tele vagyunk csípésekkel, és azt nem szúnyog vagy pók okozta, azonnal kezdjünk el gyanakodni, hogy megleptek minket az ágyi poloskák.

Igen ám, de mégis, hogy néznek ki? Sok ember még nem találkozott ágyi poloskával, ezért nem is tudja felismerni, megkülönböztetni a többi poloskától.

Életszakaszai

Amikor a poloskát keressük, valószínűleg már egy felnőtt vérszívót fogunk találni, hiszen ennek legnagyobb a mérete, ezért könnyebb lesz észre vennünk.

Előfordulhat azonban, hogy először csak egy bébi poloskával találkozunk, amelyik épp csak kikelt a petéből. Ezek nagysága másfél milliméter. Teljes kifejléssel fejlődnek, azaz a petéből kilelő lárva pont úgy néz ki, mint a felnőtt példány, életmódja is hasonló, csak méretében és színárnyalatban tér el tőle.

5-8 naponta vedlik, közben minden egyes alkalommal kb. fél millimétereket nő, tehát 5-6 hét alatt éri el végleges méretét. Ezt követően lesz ivarérett is.

A bébi ágyi poloskát, ha éhes, mérete és színe miatt alig lehet észre venni. A petéket még kevésbé lehet észlelni, valószínű, hogy csak szakember tudja őket felfedezni.

A szinte átlátszó peték mérete alig éri el az 1 mm-t. A tojások ragacsosak, ezért könnyen megmaradnak az ágyrács alján, nem fognak onnan leesni. A poloska mindig csoportosan, védett helyre teszi petéit, életük folyamán összesen 200-250 darabot. Nagyon szapora állatok.

A nőstény poloskák táplálkozásukat követő 3. naptól kezdik meg petéik lerakását. Hetente 3-8 tojást raknak le.

A kifejlett ágyi poloska

A kifejlett ágyi poloska körül belül akkora, mint egy almamag, 5-7 mm. Színe barnás, de lehet vörös, kissé feketés is. Ahogy idősödik, színe mindig egy kicsit világosabbá válik. Alkata éhes állapotában ovális, jóllakottan inkább léggömb formájú. Táplálkozása után sötét-rozsdabarna színe lesz.

Apró mérete miatt nagyon nehéz észre venni, lapos testével jól el tud bújni a matrac, az ágynemű, az ágy melletti bútorok összeillesztéseinél, azok repedéseiben.

Az ágyi poloska nagyjából egy hónap alatt éri el a felnőtt kort, és átlagosan 10 hónapig van életben. Saját testsúlyának a többszörösét képes egy-egy alkalommal elfogyasztani, ugyanakkor hónapokig is életben tud maradni táplálék nélkül is.

Fészke nincsen, de ha sokan vannak, akkor keresik egymás közelségét.

Ágyi poloska megtalálása

Az ágyi poloskát mindenképp lassan, óvatosan kezdjük el keresni. Semmiképp ne dobáljuk szét az ágyneműt, ne túrjuk fel az ágyat, óvatosan.

Erős lámpával világítsunk a matrac alá, annak széleit, a varrások melletti helyeket, sarkokat, az ágykeret repedéseit nézzük át alaposan. Nézzünk be az apró zugokba, a csavarokra is figyeljünk. A polcok mögött, fotelek, kanapék alján is megtalálhatjuk.

Ha egy függöny közel van az ágyhoz, akkor annak redőiben is, és a karnisban is meglapulhat. A rosszul rögzített tapéta, málló vakolat alá is elbújhat. Sokszor a konnektorok mögé, kábelcsatornákban, elektromos berendezésekben vernek tanyát.

Bőven elegendő, ha már egyet megtaláltunk, ugyanis annyira gyorsan szaporodik, hogy ahol egy van, ott biztos, hogy több is van. Ha szétszórtan helyezkednek el, akkor nehezebb kiirtani őket, és előfordul, hogy ha felbolygatjuk őket, még tovább szóródnak. Inkább hívjunk az irtásához értő szakembert.

Az ágyi poloska irtás több körben történik, mivel a kezelés mindig csak az aktuálisan kikelt példányokat pusztítja el. Ahogy érkeznek az újabb generációk, azokkal is kezdeni kell valamit, így elkerülhető az újrafertőződés folyamata.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hívás