Hogyan távolítsuk el a darázsfészket? - Rovarmentes - Rovarirtás Budapest
Menu

Hogyan távolítsuk el a darázsfészket?

Ha a darázsfészek nincs közvetlenül az otthonunk területén és nem jelent konkrét veszélyt a számunkra, akkor legjobb békén hagyni a lakóit. Viszont, ha a darazsak jelenléte csípéshez vezethet, akkor csakis szakember segítségével nyúljunk hozzá a fészekhez, mert minden darázsfajnak megvannak a sajátosságai és kezelési módjai.

Hogyan távolítsuk el a darazsakat az épület körül?

Ha a darazsak az épület külső részeinél telepedtek meg, akkor először megpróbálkozhatunk darázscsapdákkal, melyek édeskés folyadékot tartalmaznak, mivel ezek vonzzák ezeket az állatokat. Ahhoz, hogy megkóstolják az édes nedűt, be kell mászniuk a tartályba, amibe beragadnak, majd megfulladnak.

Ha egy kis számú kolóniáról van szó, megpróbálhatjuk mi magunk eltávolítani őket, de még így is nagyon veszélyes feladatra vállalkozunk. Sohasem lehet ugyanis tudni, hogy mekkora populáció lakik egy adott fészekben.

Mindenképpen használjunk védőfelszerelést, és a megfelelő irtószerrel biztonságos távolságból spricceljünk a fészekre. Ajánlott késő este próbálkozni, amikor nagy valószínűséggel a kolónia nagy része otthon van és alszik.

Megelőzésképpen vehetünk olyan szereket, melyek direkt arra készültek, hogy előkezeljük a darazsak által gyakran látogatott helyeket, ahol gyerekek is játszanak.

Hogyan távolítsuk el a darázsfészket az épületen belül?

Ha nyitva hagyjuk az ablakokat és az ajtókat, akkor nyáron megeshet, hogy az illatok becsalhatják a darazsakat a lakásunkba. Megbújhatnak olyan helyeken, mint a garázs, padlás, plafongerendák vagy a habarcsban levő rések, itt észre sem vesszük őket. Ezután elkezdhetnek fészket építeni, ami számunkra már közvetlen veszélyt jelent.

Ha darázsfészket veszünk észre az otthonunkban, akkor azonnal hívjunk szakembert, és ne próbálkozzunk mi magunk az eltávolítással. A zárt hely miatt ugyanis nagyobb a lehetősége annak, hogy egyenesen minket fognak megtámadni az állatok. Már a fészek megzavarása is pánikot kelt a darazsakban, de ha zártabb helyről próbálnak menekülni, az még jobban felizgathatja őket, és agresszívebbek lehetnek.

A darázsirtás elvégzésére szakosodott cégek először felmérik a helyzetet, majd bevetik a legmegfelelőbb eltávolítási módszert, ami nagyrészt irtószerrel való pusztítást jelent. Ezt a későbbiekben további kezelés egészítheti ki, hogy teljesen megszabaduljunk a darazsaktól.

Hogy megakadályozzuk a visszatérésüket vagy akár egy egyszeri látogatást is, ne hagyjunk ételmaradékokat szabad helyen, így távol tarthatjuk nem csak a darazsakat, hanem a legyeket is.

Emellett, ajánlatos rovarok elleni hálót felszerelni az ablakokra és ajtókra, főleg nyáron, amikor többet tartjuk nyitva őket. Használhatunk bizonyos rovarokat távol tartó növényeket, mint a bazsalikom vagy a muskátli. Végül, szigeteljük le a nyílásokat és lyukakat, ahol ezen rovarok beférkőzhetnek.

Figyelem! A darazsak irtása veszélyes feladat, minden esetben érdemes szakembert hívni, mivel a már néhány darázs csípése is életveszélyes allergiás sokkot okozhat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hívás