Melyik darázsfajtákkal találkozhatunk az otthonainkban? - Rovarmentes.hu
Menu

Melyik darázsfajtákkal találkozhatunk az otthonainkban?

A darazsak lakóhelyek körüli fajainak többsége kártékony és agresszív. Nyártól késő őszig aktívak és legsűrűbben gyümölcsérés idején számíthatunk a megjelenésükre.

Ez nemcsak azért van, mert ez a fő táplálékforrásuk, hanem azért is, mert csak a tavasz és nyár folyamán válnak kifejletté az áttelelt királynő lárváiból kikelt új egyedek.

Milyen ház körüli darázsfajok léteznek?

Megkülönböztetünk magányos és társas darazsakat. A magányos típusok az esetek többségében településeken kívül, erdők közelében vagy réteken élnek. Otthonaink környékén szintén megjelenhetnek, de ártalmatlanabbak.

A magányos kaparódarazsak gyakran fészkelnek háznál, mert a kerti csapoknál lévő nedves talajt használják fel az ivadékbölcsőik összetapasztásához.

Azonban a nagy kolóniákban élő, társas fajok okozzák a legtöbb kellemetlenséget, mert ezekre jellemző, hogy harciasabbak és kevésbé visszahúzódóak. A darazsak látása elég gyenge, ezért támadásuk általában egy vélt veszéllyel szembeni védekezés.

A következő társas típusok gyakoriak:

Kecskedarázs

A kecskedarázs nemcsak a fészkét védi. Ez a faj az emberek közelébe merészkedik, és könnyen támad is.

Élénksárga és fekete színű, körülbelül 2000 egyed él egy fészekben. Egy kifejlett dolgozó12-17 mm-es, míg a királynő kb. 2 cm hosszúságú.

A királynő farostból építi meg a papírszerű fészket, amibe az őszi megtermékenyítéséből tavasszal lesznek először utódai. Egyedül kezdi gondozni őket, majd ahogy egyre növekszik a kolónia, ezt a szerepet átveszik a dolgozók.

A dolgozók 4 hétig élnek, a királynő pedig 10 hónapig. Az új királynők egyedül vészelik át a telet, majd tavasszal fészket építenek. Nappal aktív ez a darázsfaj, míg éjjel a fészekben marad.

kecskedarázs

kecskedarázs, forrás: Wikipédia

Német darázs

A német darázs Magyarországon nagyon elterjedt, így sokat találkozhatunk vele a nyári és őszi időszakban. Átlagosan 13 mm hosszú.

Változó, hogy mekkora a kolóniája, de 1000-10000 egyed is tartozhat hozzá. A laikusok számára csupán a fejen található 3 fekete kis pont különbözteti meg a német darazsat a kecskedarázstól, mert színekben, viselkedésben és méretben is hasonlók.

német darázs

német darázs, forrás: Wikipédia

Lódarázs

Ez az egyetlen darázsfaj Magyarországon, ami minden napszakban aktív. Ezért fontos, hogy éjjel is védjük magunkat, mert nagyon vonzza a fény.

A fészkét faanyag összerágásával és nyállal való összetapasztással építi. Ez hasonlóan papírszerű, mint a fent említett darázsfajoké és átlagosan 200-400 dolgozó él benne.

A lódarázs nagyon tudja védelmezni a fészkét, és megpróbálja újraépíteni ugyanott, ha valaki beavatkozik. Emiatt mindenképp szakembert érdemes hívni a darázsirtás folyamatához. Nem szabad bolygatni vagy a közelében hadonászni, mert veszélyes csípéssel reagálhat rá.

Ez a darázs ragadozó és bár táplálékának 90 százalékát a kártékony rovarok teszik ki, a méhállományban is kárt tehet. Szereti a mézet és – a többi darázshoz hasonlóan – édeskés gyümölcsleveket is fogyaszt.

Egyes darazsaknál nemcsak a királynő foghat építkezésbe, ez vonatkozik a lódarazsakra is. Ha megtelik a fészek petékkel, a dolgozók is kereshetnek új helyet, ahová utána a királynő áttelepül.

lódarázs

lódarázs, forrás: Wikipédia

Tehát a fészek elpusztítása nem mindig elégséges ahhoz, hogy megszabaduljunk tőlük. Ha nem tudjuk orvosolni a problémát, szakértő bevonására van szükség, legfőképp a lódarázs esetében. Mindig figyelni kell arra, hogy a darázsirtásnak szabályai is vannak, melyeket a saját érdekünkben is be kell tartani!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hívás