Menu

Mit tegyünk, ha megcsípett az ágyi poloska?

Mint azt már korábban ebben a blogban is olvashattuk az ágyi poloskáról, egy élősködő rovarról van szó, amely főleg éjjel aktív. Megbújhat a matracban, az ágykeretben vagy egyéb szűk helyen a házban, és mihelyt nyugovóra térünk, támadásba lendül, majd igyekszik jóllakni a vérünkkel.

Maga a folyamat a gazdatest megcsípésével kezdődik, mely hasonlít a bolha vagy szúnyogcsípéshez, ezért is lehet megtévesztő. Csak úgy mehetünk biztosra, hogy ágyi poloskával van dolgunk, ha elkapunk egy egyedet.

Mit jelent az ágyi poloska csípése?

Hasonlóan egyéb élősködőkhöz, az ágyi poloska is főleg az olyan testrészeket támadja meg, melyek az alvás során fedetlenek, mint a nyak, kar, arc vagy láb. Az esetek nagy részében magát a csípést nem érezzük, csak reggel fedezhetjük fel a pirosságot és az enyhe gyulladást.

Ezt követi a viszketés, ami sajnos csak ront az amúgy is zavaró helyzeten, mert a csípés helye még inkább begyullad és pirosabb lesz. A táplálkozás során az ágyi poloska ürülék vagy apró vércsepp nyomokat is hagyhat maga után, közvetlenül a csípés helyének közelében.

Egyes estekben olyan tünetek is tapasztalhatók, amelyek kevésbé jellemzők egy élősködő táplálkozása után, például láz, légzési nehézség vagy nyelv megdagadása – ezek már inkább valamilyen allergiás reakciót takarhatnak.

Egyéb kellemetlenség, mely a poloska csípéséhez köthető, az a fertőzés lehetősége, hiszen bőrünk védekezőképessége sérül. Ennél sokkal rosszabb lehet az alvási zavar, amelyet az a stresszes gondolat okoz, hogy miközben mi pihenünk, valami élősködik rajtunk. Ez hosszabb távon komoly alvási zavarhoz, fáradtsághoz és szorongási problémákhoz vezethet. Mindezek megelőzése miatt is kell mielőbb beavatkozni, és megszabadulni az ágyi poloskától.

Ágyi poloska csípés kezelése

Ahogy azt már korábban olvashattuk, mihelyt felfedezzük a csípés nyomát, mossuk le a helyét szappannal és vízzel, megtisztítva ezáltal a sebet. Hogy csökkentsük a viszketést, a gyógyszertárban vény nélkül is kapható kortikoszteroidos, antihisztaminos vagy viszketést csillapító mentolos kenőcsöket használhatunk.

A csípések többsége 1-2 héten belül teljesen elmúlik. Egy másik praktika a jeges borogatás közvetlenül a bőrfelületre, de akár egy víz és szódabikarbóna keveréket is felvihetünk, hogy enyhítsük a viszketést.

Ha a tünetek komolyabbak, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni, aki segít megtalálni az ideális kezelési módot. Szélsőséges esetekben nagyon súlyos anafilaxia is felléphet, ilyenkor nem szabad várni, hanem azonnal rohanni kell a sürgősségi osztályra vagy mentőt kell hívni.

Az ágyi poloska irtás során a szakember felkutatja az egyedeket, és miután megbizonyosodott a fertőzésről, irtószerrel kezeli a helyszínt. Ez csak a már kikelt ágyi poloskákat öli meg, ezért a kezelést meg kell ismételni, amint az újabb generáció megkezdni a mindennapjait. A fertőzés makacs is lehet, így az is előfordulhat, hogy visszatérő irtásokra lesz szükség, míg teljesen megszabadulhatunk ezektől a vérszívóktól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hívás