Darázsirtás és megelőzés házilag
Menu

Darázsirtás és megelőzés házilag

A tavaszi és nyári időszakban sok családnak okoz problémát a lódarázs és a darázs. Főleg a házak réseiben, pincékben, tetőtereken bújnak meg. Leggyakrabban az öntözött kertek és a medencés udvarok közelében telepszenek le. A darazsak nagyon veszélyesek, éppen ezért irtásukhoz sok esetben szakember szükséges. Viszont, ha méheket találunk a lakásunk közelében, inkább szóljunk méhésznek, mivel a méheket inkább ki kell menteni, mintsem megölni.

Darázsirtás és megelőzés házilag
Darázsirtás és megelőzés házilag

A darázsirtás nagyon fontos! Ha még nincs nagy darázsfészek a környezetünkben, akkor házilag is sikerülhet az irtásuk.

A boltokban elérhető már ezer forintos áron is hajtógázas idegmérget tartalmazó darázsirtó. Messziről is alkalmazható. Célszerű az esti órákban alkalmazni, mert ilyenkor már a darazsak visszatérnek a fészkükbe, így nagyobb lesz a siker is. Piros fényű biciklilámpát használjunk, mivel ezt a darazsak nem látják, de számunkra nagy segítség a tájékozódásban. 5-10 másodpercig kell fújni a fészek felé majd, ha másnap nincs a fészekkörül vagy a fészekben mozgás, akkor kaparjuk le onnan és ha esetleges lyuk keletkezett azt tömjük be. ezzel is megelőzzük az újabb darázsfészek kialakulását.

A darazsak legnagyobb létszáma ősszel a szüret idejére tehető. Állíthatunk darázs csapdát is, de ez inkább a megelőzésben segít, mintsem a kiirtásban. Lehet boltban vásárolna, ami tuti hatásos, de házilag készített darázscsapdát is készíthetünk. Például egy műanyag palackba töltünk cukros vizet és ehhez hozzá adunk sört vagy ecetet. (a méhek erre a szagra nem reagálnak) A palack felső részére 2 centiméter átmérőjű lyukat kell fúrni, hogy ezek az illatok oda vonzzák a darazsakat. A kereső darazsak ebbe a folyadékba bele fulladnak és nem tudnak majd a kolónia többi tagjának üzenetet küldeni, hogy merre telepedjenek le.

A darázsfészkeket viszont mindenféleképpen ki kell irtani. Ha többszöri próbálkozás után sem tűnnek el vagy újabb és újabb fészkeket fedezünk fel az otthonunk körül, akkor már érdemesebb inkább szakemberhez fordulni. Itt már fennállhat az a veszély, hogy túlszaporodtak a darazsak és hozzáértő segítség nélkül már nem biztos, hogy sikerül őket kiirtani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hívás