Mit kell tudni a lódarázsról? - Rovarmentes - Rovarirtás Budapest
Menu

Mit kell tudni a lódarázsról?

A lódarázs hazánkban sem túl népszerű rovar. Ennek azért többszörösen is megvan az oka, hiszen ez a fullánkos a legnagyobb a redősszárnyú rovarok között. Félelmetes a megjelenése, ha épp felénk száll. Már messziről lehet hallani a hangját, ami rémisztő. Szúrása is komoly fájdalmat okoz. Az sem mellékes szempont, hogy szereti a rovarokat is, így a méheket is felfalja, nagy pusztítást okozva ezzel.

Jellemzői

A lódarázs is, a többi társas rovarhoz hasonlóan kolóniában él. Tavasztól őszig szinte folyamatosan találkozhatunk velük. Megjelenése nagyon hasonlít a sárgaméh-hez, kb. két és fél centire nő meg, míg a királynő akár 35 mm-es is lehet. Potroha tipikus, sárga-fekete. Rágó szájszerve még a rovar méretéhez képest is hatalmas. Mint általában a darazsak nagy része, a lódarázs is vissza tudja húzni a fullánkját, tehát többször is képes a döfésre.

Természetesen a lódarazsaknál is nőuralom van, a királynő a főnök, ő az, aki átvészeli a telet, és elindítja az új kolóniát. Nemcsak a tojásokat rakja le, de előtte nekiáll a fészeképítésnek is.

Általában kevés hím van, mert a legtöbb darázs ivartalan nőstény – azok dolgoznak, azaz gondozzák a fiatalokat, élelmet szereznek, építik és védik a kaptárt. A hímeknek kizárólag a királynő megtermékenyítése a feladatuk. Párosodás után elpusztulnak.

Táplálkozásuk

Alapvetően a fákból nyert nedvességet fogyasztják, de ugyanakkor ragadózó életmódot is folytatnak. Sajnos nemcsak az ember számára kártékony rovarokat pusztítják, hanem a dolgos méheket is. Javukra szól, hogy a legyeket is élvezettel eszik meg. A méhek tizedelése miatt kártevőként tekintünk rájuk. Emiatt valóban ártalmasak, de ugyanakkor több, kártékonynak minősülő rovart is elkapnak.

Csípésük

A dolgozóknak nagyon erős fullánkjuk van, hogy szükség esetén megvédhessék a kaptárt. Nem agresszívak, csak akkor támadnak, ha otthonukat veszélyben érzik.

A lódarazsak szúrása is allergiás reakciót válthat ki az arra érzékenyekből.

A fészek

Mint minden társas darázs, a lódarázs is fészeképítő. A fészek anyagát ők maguk állítják elő úgy, hogy a fák kérgét elrágva, nyálukkal összetapasztva egy papírszerű anyagot hoznak létre, ami nagyon erős. Ebből készül a fészek, melynek különleges a felépítése – könnyű, de mégis strapabíró. Egyetlen bejárata van. otthonuknak a királynő mindig árnyékos helyet keres. Ebben a védett fészekben élnek, nevelik utódaikat, amik tojásból kelnek ki.

Különféle helyeken készítik el a fészket. A helyet a királynő mindig gondosan választja ki. Előfordul, hogy egy falüreg szolgál majd otthonul számukra, vagy egy elhagyatott padlás sarka. Szeretik úgy megépíteni, hogy a külvilág felé csak egy kis rész legyen látható, a fészek többi része azonban el van dugva. Ezért sem ajánlatos az irtásuknak nekifogni házilagosan, mert soha nem tudhatjuk, hogy valójában mekkora is a fészek, hány – akár több ezer – lakója van. Ha irtásra kerül sor, mert annyira közel vannak, hogy zavaró a jelenlétük, akkor azt mindenképp szakember végezze. Nem érdemes házilagos módszerekhez folyamodni, mert ezzel csak jobban felmérgesítjük őket. Nagyon veszélyes, amikor több ezer lódarázs támadásba lendül. Erős fullánkjuk több réteg ruhán keresztül is eljuthat a bőrünkig.

Ha a csípésre allergiások vagyunk, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hívás