Hazahozhatja a gyerek az ágyi poloskát az iskolából? - Rovarmentes - Rovarirtás Budapest
Menu

Hazahozhatja a gyerek az ágyi poloskát az iskolából?

Sajnos egyre nagyobb problémát jelentenek az ágyi poloskák, annyira elszaporodtak. Főleg a sűrűn lakott területeken, mint például a városokban ütötték fel a fejüket.

Mindenütt ott vannak. Érdekes, hogy az ágyi poloskák számára egy iskola nem a legideálisabb hely a szaporodásra, de mégis megjelentek ott is.

Ennek az az oka, hogy innen könnyen tovább tudnak menni. Tehát csak egy tranzit állomásnak tekintik az oktatási intézményt. Innen olyan helyekre is el tudnak jutni, ami már kellő kényelmet nyújt számukra a táplálkozásra, szaporodásra.

Az ágyi poloska

Az ágyi poloskák inkább éjszakai állatok, akkor szeretik felkeresni áldozataikat, majd vérüket szívni. A nyugalmat kedvelik. Azt gondolnánk ezért, hogy az iskola nem megfelelő hely számukra, azonban jobban szeretik vitetni magukat, és ha tehetik, akkor nem a saját lábukat használják a helyváltoztatásra.

A bizonytalan helyeket sem szeretik, ezért nem a ruházatba, hanem a gyerekek iskolatáskájában lapulnak meg, majd bekerülnek be az otthonokba, ahol aztán elszaporodnak.

Látható, hogy sajnos a gyerekek a tanulásra használt helyekről is nagyon könnyen hazahozhatják az ágyi poloskát.

Az ágyi poloskák elsődleges célja, hogy bejusson a hálószobába, ahol végre nyugalmat talál. Ott általában az ágy és a matrac réseiben, redőiben, repedéseiben bújik el, majd onnan kizárólag éjjel indul táplálékot szerezni, azaz az ágyban alvók vérét szívni.

Védelem

Ha egy-két óvintézkedést betartunk, akkor sikerülhet megakadályozni, hogy gyermekünk által az iskolából hazahozott ágyi poloska ne terjedjen el az otthonunkban.

Ehhez minden nap ellenőriznünk kell gyermekünk hátizsákját azonnal, amikor hazajött. Ezt úgy tehetjük meg, hogy az iskolatáskát egy nejlonnal letakart helyre tesszük, majd a táskát kipakoljuk. Minden benne található tárgyat kiveszünk, majd a táskával együtt alaposan átvizsgáljuk, hogy van-e benne ágyi poloska. Éjszakára a táskát ne a hálószobában, vagy a gyermek ágya közelében tartsuk.

Ha találunk a táskában poloskát, akkor gyermekünk összes akkor hordott ruháját mossuk ki legalább hatvan fokon, majd, ha van, akkor szárítógépben szárítsuk. Ennek hiányában mindenképp vasaljuk át a ruhákat, így az ágyi poloskáknak esélyük sem lesz a túlélésre.

Mindenképp jelezzük az iskola felé is, hogy gyermekünk táskájában felfedeztük ezt az élősködőt, hogy ott is megtehessék a szükséges lépéseket.

Az ágyi poloska nem terjeszt fertőző betegséget, csak a csípése okoz kellemetlenséget, ezért az iskoláknak nem kell zárlatot elrendelni a fertőzöttség miatt, azonban mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy a további fertőzéseket elkerüljék.

Csípése

Fontos tudnunk, hogy milyen az ágyi poloska csípése, mert sokszor csak innen vesszük észre, hogy beköltöztek hozzánk. A duzzanatok gyakran a csípést követő egy-két nap múlva kezdenek el viszketni.

Általában az emberek különböző módon reagálnak a csípésekre, más-más tapasztalatuk van ezzel kapcsolatban.

Az ágyi poloskák nem szeretnek vándorolni, ezért, ha találnak egy szabadon lévő területet a bőrön, akkor nem is mennek tovább. Tehát a pöttyök csoportban találhatók a pizsamával nem fedett területeken, azaz megjelenhetnek az alsó lábszáron, nyakon, kézen, arcon, alkaron.

Ha észrevettük gyermekünkön a csípést, mossuk le langyos, szappanos vízzel, hogy ne viszkessenek a csípések, és ne fertőződjön el a bőrük. Fenistil géllel, szódabikarbónás vízzel kezelhetjük.

Az élősködők hatékony elpusztítása érdekében minél hamarabb forduljunk szakemberhez! Az ágyi poloska irtás munkaigényes feladat, melyet nem szabad halogatni, mert az igen szapora állatok miatt gyorsan eszkalálódhat a helyzet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hívás