Menu

Melyek a legveszélyesebb darazsak?

A darazsak a hártyásszárnyúak rendjébe tartoznak, mint a hangyák, méhek. Hazánkban legalább 10 ezer féle hártyásszárnyú rovar él, a világon összesen 150 ezernél is több fajta van.

Nálunk a hártyásszárnyúak 90 százaléka darázs, de csak alig 20 faj van, mely igazán veszélyesnek számít.

A darazsak nagy része magányosan él, gyakorlatilag nem is találkozunk velük. A társas életmódot folytató egyedek azok, melyektől tartanunk kell.

Magyarországon is él például az ártalmatlan tőrösdarázs, amit sajnos nagyon gyakran a lódarázzsal kevernek össze, ezért elpusztítják. Róla azt kell tudni, hogy soha nem támad az emberre. Az igaz, hogy nagytermetű, hossza elérheti az 5 cm-t is, a szárnyak fesztávolsága a 8 cm-t. Emiatt igazán impozáns a megjelenése.

Ettől függetlenül tökéletesen ártalmatlan. Sok olyan helyen fordul elő, ahol az emberek is, például a kertekben, parkokban. Szeretik a korható fákat, a komposztot. Csapatosan is látható. Hasznos és védett faj, elpusztítja a cserebogarakat. Tőle nem kell félnünk.

De melyek akkor azok a darazsak, melyektől joggal tartunk? A következőkben róluk lesz szó.

A közönséges darázs – kecskedarázs

A hazánkban élő kecskedarázs az egyik leggyakoribb darázsfajta. Leginkább gyümölcsösökben találkozhatunk vele, de természetesen a kertekben is előfordul. Ha eltéved, a lakásunkba is berepülhet.

A királynő 2 cm hosszú, a többiek ennél valamivel kisebbek. Fekete-sárga színű, a nőstényeknek nagyobb a potroha. Gyorsan repül.

Csípése azért is veszélyes, mert a fullánkja nem horogban végződik, simán ki tudja húzni, így többször is csíphet. Fájdalmas marása jókora duzzanatot tud okozni. Több csípés sem okoz gondot, de ha allergiásak vagyunk rá, akkor életveszélyes is lehet.

A társas darazsak közé tartozik. Jellemző rá, hogy a királynő 10 hónapig él, a dolgozók azonban csak egy hónapig. Mint minden darázs esetében, itt is csak a megtermékenyített királynő az, aki túléli a telet, és megkezdi tavasszal a fészeképítést. A herék, a dolgozók ősszel elpusztulnak. Ősszel párosodik, a királynő naponta akár 300 pete lerakására is képes, melyek 4-6 nap alatt kelnek ki.

A kecskedarázs ragadozó életmódot folytat, megeszi az apróbb rovarokat, döghúst, de a gyümölcsöt is szereti.

Nagyon óvatosnak kell lenni, ha mégis az irtására kerül sor. Hajnalban célszerű végezni, mert ilyenkor még dermedt állapotban van.

Lódarázs

Szintén nagyon gyakori társas darázs, melynek hossza akár 4 cm is lehet. Főleg Eurázsiában elterjedt, de Észak-Amerikában is megtalálható. Alapvetően erdőben él. Itthon az egyik legveszélyesebb fajta, könnyen megtámadja az embereket.

Csípésében nagyon magas arányban fordul elő az acetil-kolin, mely ha a véráramba kerül, komoly szívproblémát, nehéz légzést, súlyosabb esetben légzésbénulást okozhat.

A darazsak között nagyon ritka, hogy éjjel is találkozhatunk vele. Ilyenkor táplálékot gyűjt. Jól bírja a hidegebb időt is, csak ha jön a fagy, akkor pusztul el – a királynője kivételével.

A fullánkja – mint a kecskedarázsnál – visszahúzható. Nemcsak szúrni tud vele, hanem erős szájszervével mar is, akár egy darabot is kiharaphat belőlünk. A hímeknek nincs fullánkjuk.

A lódarázsnak fájdalmas a szúrása, allergia esetén a halál is beállhat, ezért mindenképp forduljunk orvoshoz. A szúrás még veszélyesebb, ha a nyakat, fejet, esetleg a szánkat éri.

A darázsirtás folyamatát mindig szakember végezze! Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ezeknek a darazsaknak az elpusztítása rendkívül veszélyes feladat, nem szabad az egészségünket kockáztatni azzal, hogy házi módszerekkel esünk neki a feladatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Call Now ButtonHívás