Az ágyi poloska és a faanyagok - Rovarmentes - Rovarirtás Budapest
Menu

Az ágyi poloska és a faanyagok

Ha valahogy bekerült a lakásunkba az ágyi poloska, akkor sajnos biztosak lehetünk benne, hogy nagyon sok helyre el tud bújni. Szívesen tartózkodik valami védett, meleg helyen, lehetőleg a hálószobánkban, mert ott éjszaka könnyen eléri az alvókat.

Fában lakó ágyi poloska

Ha az otthonunkban van valamilyen fából készült tárgy, bútor, akkor ott is könnyen találnak maguknak búvóhelyet az ágyi poloskák. Ügyesen felfedezik a legapróbb réseket, repedéseket. Elég nekik az is, ha a fa kicsit kiszárad, a benne lévő csavarok, tiplik már nem tartanak olyan jól, és hézagok keletkeznek.

Ilyen rések, hézagok lehetnek a fa és a kárpit találkozásánál is. Az ágyi poloska nagyon hamar megtalálja az eldugott helyeket, és máris befészkeli magát.

Nem csak rejtőzködő életmódjuk miatt nehéz rájuk bukkanni, de azért is, mert igen apró méretűek, alig nagyobbak, mint egy rizsszem. Beazonosításuk nehéz, mert életük folyamán ötször vedlenek, és mindegyik életszakaszukban más- és más a nemcsak a méretük, de a színük és formájuk is. Bárhol könnyedél megbújnak.

Az ágyi poloskák a legszívesebben a puha textíliákat szeretik, nagyon jól érzik magukat a matracban, az ágynemű között, vagy esetleg a függönyön, szőnyegen, kanapékon, de ha megfelelő réseket találnak, akkor az ágykeretben, a bútorok fa részeiben is elbújhatnak. Különösen akkor kedvelik a fából készült bútorokat, egyéb berendezési tárgyakat, ha azok díszesen faragottak. A faragások között, azok réseiben meg tudnak telepedni.

Ha sima felületű bútort választunk magunknak, mely megfelelően csiszolva, kezelve van, akkor nem tudnak beleköltözni.

Nagyon vigyázzunk, ha használt bútort veszünk. Mielőtt bevisszük a lakásunkba, alaposan nézzük át, hogy vannak-e benne repedések, ahol megbújhatnak ezek az élősködők. Az új bútort is mindenképp érdemes átnézni, hisz annál is előfordulhat, hogy például az aljára ragasztott ismertető címke alatt bújnak meg.

Meddig marad életben az ágyi poloska a fában, a bútorban?

A poloskák általában nagyon ragaszkodnak a jól bevált búvóhelyükhöz. Ha valahova befészkelték magukat, jószántukból nem tágítanak onnan. Ha ez a hely épp egy búrtornak a repedése, akkor ott fognak lakni, hacsak ki nem irtjuk őket. Ott lesz a bázisuk, és onnan fognak támadni minket éjszaka.

Lehetőség szerint minden nap szükségük van a friss vérre, azonban, ha megszívták magukat, visszamennek a szállásukra. Nappal nem fogjuk őket megtalálni, mert éjjeli állatok.

Nagyon alaposan kell átkutatnunk a lakásunkat, ha meg akarjuk találni őket.

Poloskák a padlóban

Sajnos, ha ez a vérszívó beköltözött hozzánk, és parkettánk vagy fapadlónk van, könnyen lehet, hogy ott lapulnak meg. A padlóban mindig találnak megfelelő repedéseket. Könnyen el tudnak bújni, és lerakni petéjüket.

Ezután egyre inkább elszaporodnak. Kiirtásuk nem lesz egy egyszerű feladat. Minél többen vannak, annál jobban fognak tobzódni, így lehet, hogy szinte az egész padló alatt nyüzsögni fognak.

Ilyenkor nemcsak poloskairtóval kell bepermetezni a padlót, de gőztisztítóval is érdemes végigmenni rajta. Figyelni kell az összes repedésre, különösen a szegélyléc alatt szeretnek megbújni, illetve a fal és a padló találkozásánál.

Ha későn vesszük észre az ágyi poloskát, és már nagyon elszaporodtak, mindenképp szakemberhez kell fordulnunk. Az ágyi poloska irtás a legtöbb esetben több körben történik, mivel a vegyszer csak a már kikelt élősködőket öli meg, az újabb generációknak másik kezelés szükséges.

Az ágyi poloskát ugyanis nem lehet egyszerre kiirtani, mert életszakasza több fázisból áll, így mindig maradhat egy-két olyan példány, pete, amelyik meglapul, és tovább szaporodik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hívás