Elpusztulnak az ágyi poloskák télen? - Rovarmentes - Rovarirtás Budapest
Menu

Elpusztulnak az ágyi poloskák télen?

Ha már elegünk volt a nyáron röpködő és csipkedő rovarokból, akkor meglehet, hogy nagy örömmel várjuk a telet, amikor is kicsit megszabadulhatunk az efféle gondoktól. Ám az a kérdés, hogy milyen rovarok pusztulnak el a hidegtől?

A szúnyogok vagy legyek ténylegesen elbújnak a téli hónapok alatt, de az ágyi poloskára ez nem érvényes. Amíg van táplálékforrása, és kellemes a hőmérséklet, addig a poloska aktív marad.

Tudni kell azt is, hogy a gazdatest és hideg idő hiánya sem jelenti a vérszívó elpusztulását, mivel képes hetekig, sőt hónapokig elélni táplálkozás nélkül, zord környezetben. Az extrém hideget vagy meleget azonban már az ágyi poloska sem fogja bírni, és elpusztul.

Mi igaz az ágyi poloskákra télen?

Az ágyi poloskák télen kevésbé aktívak, így csökken a lehetősége annak, hogy radikálisan megnőjön a populáció száma egy fertőzött helyiségben. Az élősködők a biztonságos, meleg helyen fognak maradni, ám előbb-utóbb táplálék után kell nézniük. Mivel fáznak, jobban elbújnak, és így nehezebben lehet kiirtani őket.

A felnőtt ágyi poloskák annyira szívósak, hogy még a mínusz fokok esetében is először egy hibernálási fázisba lépnek át, amelyben akár több hónapig kibírják táplálkozás nélkül. Télen vastag, meleg ruhákat hordunk, ezért, ha már van ágyi poloska az otthonunkban, akkor ők is kedvelhetik az ilyen típusú öltözetet és tökéletes búvóhelynek fogják tekinteni.

Hogyan tartsuk magunktól távol az ágyi poloskát télen?

Amit tehetünk, az nagyjából univerzális, azaz minden évszakban érvényes. Ha utazunk, akkor figyelmesen vizsgáljuk át a hotelszobát, majd a csomagjainkat a hazatéréskor. Ajánlott átmosni a ruháinkat és egyéb utazási kellékeinket is.

Porszívózzunk rendszeresen, mert a szőnyegek, de akár sötétítő függönyök is kellemes búvóhelyként szolgálnak. Ha használt holmit vásárolunk, akkor figyelmesen nézzünk át minden kis repedést és potenciális búvóhelyet, majd alaposan tisztítsuk át vagy mossuk ki ezeket. Ami semmiképp nem ajánlott, az a használt matrac vásárlása, mivel teli lehet allergénekkel, porral és ágyi poloskával.

Nem árt átvizsgálni az újonnan vásárolt ruhát sem, mivel nem tudható, hogy ki próbálta fel előttünk vagy milyen körülmények között volt tárolva. A kabátunkra is vigyázzunk, mert a zsebeknek, hajtásoknak és egyéb kis mélyedéseknek köszönhetően megfelelő búvóhelyet biztosítunk vele az ágyi poloskának.

Ha mégsem tudtuk elkerülni a fertőzést, akkor mindenképpen érdemes olyan szakembert keresni, aki vállalja az ágyi poloska irtás elvégzését. Ha pedig társasházban lakunk, akkor ajánlott értesíteni a közös képviselőt, mivel előfordulhat, hogy az egyik szomszédból mászott át az élősködő.

A felkért szakember több fordulóban oldhatja meg a poloskamentesítést, ugyanis az irtószer rendszerint csak a már kikelt egyedeket öli meg, a tojásban lévőket nem. Emiatt a kezelést meg kell ismételni, ahogy kikelnek a tojások, és az új generáció megkezdi életét a lakásban. Ha ezt elmulasztjuk, akkor hamarosan ismét olyan sok vérszívóval találkozhatunk, mint korábban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hívás