Mit is jelent a HACCP rendszer? A hét alapelv bővebben
Menu

Mit is jelent a HACCP rendszer? A hét alapelv bővebben

A HACCP a veszélyelemzést és a kritikus ellenőrzési pontot jelenti. A HACCP nemzetközileg elismert rendszer az élelmiszerekben előforduló biztonsági veszélyek csökkentésére. A HACCP rendszer megköveteli a potenciális veszélyek azonosítását és ellenőrzését a folyamat bizonyos pontjain. Ez magában foglalja a biológiai, kémiai vagy fizikai veszélyeket is. Minden élelmiszeripari termékek gyártásával, előállításával vagy kezelésével foglalkozó cég felhasználhatja a HACCP-t, hogy minimalizálja vagy megszüntesse termékének élelmiszer-biztonsági veszélyeit.

Mit is jelent a HACCP rendszer? A hét alapelv bővebben

Mit is jelent a HACCP rendszer? A hét alapelv bővebben

Miért érdemes használni a HACCP-t?

Az élelmiszerek által terjesztett betegségek tudatossága egyre terjed és az élelmiszeriparban ez ösztönzőleg hat a HACCP alapú tanúsítási programok használatára.

A HACCP hét elven alapul:

1. Veszélyelemzés készítése

Ezen a ponton értékelheti a folyamatokat és meghatározhatóak a veszélyes pontok. A veszélyek lehetnek fizikai, kémiai vagy biológiai veszélyek. Gondoskodnia kell arról, hogy rendelkezzen megfelelő szakértelemmel a veszélyek pontos értékeléséhez. Ez azt jelenti, hogy amennyiben cégénél nincs erre megfelelő személy, fel kell keresnie egy külső forrást a veszélyelemzés elvégzéséhez. A veszélyek meghatározása két lépésben történik, az első a veszélyek azonosítása, a második a veszélyek értékelése. A veszély azonosítása és értékelése után meg kell határozni a kritikus ellenőrzési pontokat. Ezek azok a pontok, ahol az ellenőrzés szükséges, ellenkező esetben ez kockázatot jelent a végfelhasználó számára.

2. A kritikus ellenőrzési pontok azonosítása

Az egyes kritikus pontok számára meg kell határozni a megelőző intézkedést. Hogyan lehet megakadályozni a veszélyt? Specifikus hőmérséklet, Ph, idő és különböző eljárások mérésével, használatával.

Határozzon meg egy minimum és maximum értéket (pl. hőmérséklet, idő) melyek ellenőrzik a veszélyt. Ez lesz a biztonságos kritikus határérték, melyet túllépve szabályozás és az összes érintett termék ellenőrzése szükséges.

3. Határozzon meg kritikus határokat minden ellenőrzési ponthoz.

4. Hozzon létre felügyeleti eljárásokat. Különböző nyilvántartásokat kell végezni a szabályozási folyamatokról annak igazolására, hogy a kritikus határokat nem lépték túl.

5. Hozzon létre javító intézkedéseket. Ez a tevékenység fontos pontja az ellenőrzésnek, hiszen itt határozza meg milyen intézkedéseket kell tenni, ha a kritikus határ nem teljesül.

6. Nyilvántartási eljárások létrehozása. Itt határozza meg milyen adatokra van szüksége ahhoz, hogy a kritikus hatásokat teljesítették.

7. Hozzon létre ellenőrzési eljárásokat. A megfelelő higiéniai követelményekhez az egész rendszernek működnie kell. Ennél a pontnál ellenőrizze le, hogyan működik a megszervezett és felállított HACCP rendszer.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hívás