Menu

A darázsirtás veszélyes, főleg ha nem értünk hozzá

A darázsirtás veszélyes! Országunkban több haláleset történik a meggondolatlan, házilagos kivitelezésű darázsirtási próbálkozásokból.

A darázsirtás veszélyes, főleg ha nem értünk hozzá

A darázsirtás veszélyes, főleg ha nem értünk hozzá

Az méhek a nyári időszakban előfordul, hogy elkóborolnak. Ezek az egyedek időnként növények ágain, sűrű bokrokban keresnek menedéket. Amennyiben ilyen rovaregyedeket találunk a kertünkben semmiképpen se piszkáljuk őket.

A darázs hazánkban is jól ismert kártevő, rovar. A mezőkön és a házunk környékén általában a redős szárnyúak alcsaládjaival találkozhatunk, ide tartoznak például a lódarazsak, a kecskedarazsak, valamint a német darazsak is. Néhány magányos csoportot kivéve, szinte mindegyik jól szervezett kolóniában él, amelynek vezetője a királynő. Ezt az egyedet akár több ezer dolgozó is védelmezheti, amelyek veszély esetén nem haboznak támadásba lendülni.

Éppen ezért tilos a darázsfészek közelében hadonászni, mert a heves mozdulatokra a kolónia tagjai gyorsan reagálnak. A lódarázs családok az emberre kifejezetten veszélyes módszerekkel védekeznek, ezért esetükben még körültekintőbben kell eljárni. Napközben általában aktívan mozognak, de éjjelre visszahúzódnak a biztonságos fészekbe, így szürkület után már alig lehet találkozni velük.

Darázsirtásba akkor érdemes belekezdeni, ha a feladatot elvégző személy biztos a dolgában. Ellenkező esetben számos csípésnek van kitéve, amelyek komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. Nem kell ahhoz különösebben allergiásnak lenni, hogy életveszélyes sokk alakuljon ki a szervezetben, így mindenképpen érdemes megfontolni a házi módszereket. A legrosszabb eshetőségre felkészülve pedig mindig lennie kell egy teljes menekülési útvonalnak.

Veszélyes otthoni darázsirtó módszerek:

A porszívós irtás tipikusan ilyen kontár megoldás. Néhány dolgozó ugyan elpusztulhat, de a királynő valószínűleg érintetlen marad, csak úgy, mint maga a fészek. Ráadásul, elég egy rossz mozdulat és a kas máris megközelíthetetlenné válik, az ember pedig potenciális áldozat lehet.

A másik szintén amatőr és veszélyes stratégia, a pörkölővel történő irtás. Ez már önmagában is rizikós vállalkozás, hiszen komoly tüzet okozhat, különösen olyan helyeken, ahol gyúlékony anyagok vannak. De a száraz faanyagokból kiépített padlástér sem igazán ideális környezet ehhez a módszerhez. ilyenkor jobb a fészket úgy hagyni ahogy van, és szakembert hívni.

A ventilátor használata talán még a fentieknél is silányabb ötlet. Egyrészt, a darazsak nem annyira ostobák, mint azt sokan gondolnák, hamar keresnek maguknak kerülőutat. Másrészt, a fészeknek egy kis levegőtől semmi baja sem lesz, ellenben az irtást végző emberrel, aki életveszélyes csípéseket is kaphat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hívás